“Het taboe rondom de dood willen we gewoon weg hebben”: De Straten op de Lutkemeerweg

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we op de Lutkemeerweg in Amsterdam Nieuw-West. Daar bezoeken we herdenkingsplaats Westgaarde en boerderij de Boterbloem. 

Trijntje van boerderij de Boterbloem heet ons welkom. Op een groot stuk land in de Lutkemeerpolder werken meerdere vrijwilligers op de boerderij. Er lopen kippen vrij rond en van de stilte kom je helemaal tot rust. Het verschil tussen de gemiddelde plaatselijke groenteboer en  de boerderij is volgens Trijntje helder: “Het is hier biologisch.”  

Goovert is al bijna 20 jaar vrijwilliger via stichting Landzijde, een zorginstelling die samenwerkt met agrarische bedrijven. Het bevalt Goovert goed: “Ik vind het gewoon heerlijk om buiten te werken.” Op de boerderij groeien onder andere aardappels, pompoenen en kolen. Zo nu en dan mag hij wat groenten meenemen naar huis.  

Trijntje heeft zich afgelopen jaren hard ingezet voor behoud van de Boterbloem. Protesten hebben ervoor gezocht dat een groot distributiebedrijf toch niet op de plek van de boerderij komt. Toch verandert de omgeving wel. Kort geleden is er bijvoorbeeld een nieuw bedrijfspand gekomen, direct naast de boerderij. Trijntje is er niet echt blij mee: “Dat ding is lelijk , dat is pas neergekwakt.” 

Onze volgende stop is herdenkingsplaats Westgaarde. Op een golfkarretje krijgen we een rondleiding van leidinggevenden Paul en Mahsa. Er is hier plek voor 11.000 graven, met elk hun eigen verhaal. Het Tenerife-monument maakt indruk. Tijdens deze vliegramp in 1977 kwamen 583 mensen om het leven, het is daarmee grootste ramp in de geschiedenis van de luchtvaart. Peter vertelt dat deze plek nog steeds veel doet met mensen: “Het wordt nog wel steeds drukbezocht, het leeft nog steeds.”  

Westgaarde is ook een populaire plek voor fietsers, wandelaars en hardlopers. Mahsa licht toe: “We willen het laagdrempelig houden, het taboe rondom de dood willen we gewoon weg hebben.” Reden om Westgaarde een herdenkingsplaats te noemen in plaats van een begraafplaats. Tenslotte bezoeken we het Ajax-strooiveld.  Echte Ajax fans worden hier uitgestrooid. “Er zijn nog plekken beschikbaar”, vertelt Peter. Mahsa grapt: “Je kan zelfs een plek reserveren als je wilt, het klinkt gek, maar het kan wel.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *