Herstel bruggen en kades in 2022 flink toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren

Het aantal projecten in uitvoering voor het herstellen van bruggen en kademuren in de stad is in 2022 flink toegenomen ten opzichte van de jaren daarvoor. Dat laat de gemeente weten. In totaal is er in de tweede helft van vorig jaar 1.563 meter kademuur in uitvoering en is 420 meter kademuur opgeleverd. Ook was er één brug in uitvoering en werden twee bruggen opgeleverd. 

In december vorig jaar werden de zorgen over het achterstallig onderhoud van bruggen en kades in de stad al uitgesproken. In het ergste geval zou de gemeente een uiterste stap moeten zetten: bruggen en kademuren permanent afsluiten of mogelijk zelfs slopen. 

Met een actieplan 2023-2026 vastgesteld voor de uitvoering van het herstellen van bruggen en kademuren probeert de gemeente de problemen van dit achterstalling onderhoud tegen te gaan. “We hebben binnen de kaders van het coalitieakkoord en op basis van de verworven kennis en inzichten van de afgelopen jaren een sober, maar realistisch plan voor de komende jaren gepresenteerd”, aldus de gemeente.

Zo zal zij investeren in de doorontwikkeling van de aanpak en het seriematig herstellen van de bruggen en kademuren in de stad. Daarbij wordt er ook rekening gehouden met de beschikbare materialen en stijgende bouwkosten. 

In december 2022 werd aangekondigd dat alle 47 rakken en 19 bruggen in de stad zouden worden vervangen. Tot nu toe is de verwachting van de gemeente dat er in de komende 30 jaar zo’n 80 tot 125 bruggen en ongeveer 60 kilometer kademuur moeten worden hersteld. Dit varieert van deels gerenoveerd tot geheel vervangen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *