Herdenken vanaf zelfgemaakte bordjes van Amsterdamse klei: “De geschiedenis ligt in de bodem”

De eerste emmers met Amsterdamse klei die straks gebruikt gaan worden voor het Amsterdam Servies zijn binnen. Met Bevrijdingsdag kunnen Amsterdammers hun kleikunsten inzetten om een servies te maken, waar straks tijdens andere herdenkingen zoals Keti Koti van gegeten kan worden. 

Wat doen een stadsecoloog, twee ontwerpers en de directeur van het 4 en 5 mei comité bewapend met emmers en scheppen vroeg op de ochtend in het Fluisterbos bij de Tuinen van West? Nou, emmers met duizenden jaren oude klei verzamelen. Met Bevrijdingsdag mogen Amsterdammers voor het eerst werken aan het Amsterdam Servies waar straks op verschillende herdenkingsdagen van wordt gegeten. 

Na verschillende testen met klei in onder andere het Amsterdame Bos, het Vliegenbos en de Lutkemeerpolder, bleek de klei uit het Fluisterbos het meest geschikt vanwege de soepele kneedbaarheid. “De klei die we gebruiken is vermoedelijk tussen de acht- en tienduizend jaar oud”, volgens stadsecoloog Geert Timmermans. 

Juist daarom is deze klei geschikt volgens Esther Gaarlandt van het Amsterdams 4 en 5 mei comité. “We hebben gekozen voor deze klei omdat dit de bodem is waarop wij elke dag overheen lopen. In die bodem ligt de geschiedenis van de hele stad en alle Amsterdammers verborgen. Van die geschiedenis maken wij straks kopjes, borden en kommen.”

Heri Heri op Amsterdamse klei

Amsterdammers kunnen voor het eerst hun handen in de klei zetten tijdens een Vrijheidsmaaltijd op het Kinderbevrijdingsfestival in het Vondelpark Openluchttheater. Op 1 juli kunnen bezoekers op Keti Koti een Heri Heri maaltijd eten vanaf het servies en wordt gewerkt aan een uitbreiding. Op 16 augustus, de dag dat de Tweede Wereldoorlog eindigde in Indonesië,  kan opnieuw gegeten en gekleid worden. 

“Deze drie herdenkingsdagen hebben ieder een eigen geschiedenis die ze herdenken en vieren, maar ze doen dat allemaal rondom de tafel bij een gezamenlijke maaltijd. Samen eten verbindt en daarvoor is het servies bedoeld”, aldus Gaarlandt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *