Halsema over lhbti-steunbetuiging: “Heel hard geoordeeld door mensen die niet bij gesprekken waren”

Burgemeester Halsema voelt zich niet voor de bus gegooid, maar is wel ’tot de dag van vandaag verbaasd’ dat moskeeën publiekelijk kritiek hadden op haar plan voor een steunbetuiging aan de lhbti-gemeenschap. Dat zei ze vanmiddag tijdens een debat in de Stopera. 

Het debat was aangevraagd door DENK-fractievoorzitter Sheher Khan. Hij zei tijdens de vergadering tegen Halsema dat moskeebestuurders in mei aangaven dat ze een evenement wilden en geen verklaring. “Dus ik snap niet waarom de burgemeester tot de conclusie komt dat het uit het niets komt. Het staat in de notulen.”

Verkeer geïnformeerd

“Daar bent u verkeerd over geïnformeerd en dat staat er ook niet”, reageerde Halsema. “Wat er staat, is dat wij op 9 mei een afspraak maken om met een statement komen. Daarna wordt er een werkgroep geformeerd. En ik weet namelijk nog heel goed dat er een medewerker in de richting van de zomer naar mij toe komt en zegt, ‘we hebben een leuk idee erbij’, ik dacht ‘erbij’, en dat was echt lang na 9 mei, om te kijken of we ook met grote groepen in de Javastraat publiekelijk konden dineren.”

Eind september of begin oktober bleek volgens haar pas dat de moskeebestuurders het evenement juist in plaats van de verklaring wilden. Halsema vond dat jammer. Ze wilde het opnieuw met de moskeebestuurders over de verklaring hebben en liet een conceptverklaring opstellen, waar op maandag 17 oktober over gesproken zou worden. 

“Was men het niet eens geweest met het statement, hadden we het veranderd”, zei Halsema. “Had men gezegd, we willen geen statement, had ik het natuurlijk niet kunnen doorzetten. Want je doet het alleen met steun. Had men de tekst willen veranderen, dan was dat gebeurd.”

Er gebeurde iets anders. “In plaats van op maandag met mij te gaan zitten en met elkaar te gaan praten over wat er wel of niet goed was, in alle vertrouwen, in alle prettigheid, is Lody van de Kamp, die niet aanwezig was bij die bijeenkomst, noch bij de eerdere, die geen deel heeft gehad aan de werkgroep, samen met Abou Hafs uit Hilversum, die er ook niet bij aanwezig was, en Nourdeen Wildeman, die er ook niet bij aanwezig was, publiek gegaan met hele harde oordelen. En vervolgens heeft iedereen de bijeenkomst afgezegd.”

Halsema zei na een vraag van CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma wel dat ze later met een voorstel komt voor vervolgbijeenkomsten, evenementen en ‘wellicht statements’. Gemeenteraadsleden kunnen dan zeggen of ze het daarmee eens zijn. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *