Halsema: jarenlang sprake van onveilige cultuur bij Archeologie, leiding greep onvoldoende in

Uit het integriteitsonderzoek rond archeoloog Jerzy Gawronksi, blijkt dat er jarenlang signalen zijn geweest dat medewerkers van de afdeling Monumenten en Archeologie zich niet veilig voelden. Dat schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de raad. Volgens de burgemeester greep het verantwoordelijk management in die tijd onvoldoende in.

Gisteren kwam naar buiten dat de gemeente de volledige oplage van het boek Onder de Amstel vernietigt, omdat Gawronksi als samensteller op de kaft vermeld staat. Het gaat in totaal om zo’n 4.000 boeken, het vernietigen ervan kost ongeveer 150.000 euro.

Signalen

In februari vorig jaar kwamen er bij het Bureau Integriteit van grensoverschrijdend gedrag voor het eerst meldingen binnen over Gawronski, die tot 2020 bij de afdeling werkte. Volgens NRC wordt Gawronski beschuldigd van (niet-seksueel) grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. De gemeente kan dit om privacyredenen niet bevestigen.

Uit het onderzoek dat de gemeentesecretaris vervolgens liet uitvoeren, bleek dat er al langer signalen waren dat medewerkers van de afdeling zich niet veilig voelden, schrijft Halsema nu. Het verantwoordelijk management voerde naar aanleiding daarvan gesprekken met Gawronski en de medewerkers. Ook werd Gawronski als gevolg van de meldingen overgeplaatst naar een andere afdeling.

‘Onvoldoende ingegrepen’

Een melding bij het Bureau Integriteit van grensoverschrijdend gedrag kwam er toen alleen niet. “Achteraf stellen wij vast dat het verantwoordelijk management tot 2019 onvoldoende heeft ingegrepen”, concludeert Halsema. “Medewerkers hebben zich daardoor lang onveilig gevoeld.” De burgemeester geeft aan dat er na afronding van het onderzoek intensieve gesprekken zijn gevoerd met de medewerkers. Vervolgens zouden er, mede namens het college, excuses gemaakt zijn.

Volgens Halsema werd de ‘prominente positie’, die Gawronski op de kaft van het boek innam, evenals de feestelijke presentatie van het boek, “als onverteerbaar ervaren.” De gemeente heeft daarom besloten om de kaft van het boek aan te passen. De inhoud van het boek blijft ongewijzigd.

De medewerkers die de misstanden gemeld hebben, hebben niet meegewerkt aan het boek. “Maar met hun werk in de jaren daarvoor hebben ze een grote, wezenlijke bijdrage geleverd aan de informatie die het boek bevat”, benadrukt Halsema.

Vanmiddag stelt het CDA vragen in de gemeenteraad over de kwestie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *