Halsema in gesprek met mbo-studenten over vrijheid: “Wat een scherpe vragen”

Burgemeester Femke Halsema ging donderdagmiddag in gesprek met studenten van het MBO College Noord over het thema vrijheid. En op geen enkel onderwerp rustte tijdens het gesprek een taboe. Hoe rijmt Halsema vrijheid met een coffeeshopverbod voor toeristen? En kan een moslim ook lhbtiq+’er zijn?  

De burgemeester werd aan het begin van het gesprek bevraagd door mbo-student Media en Redactie David Zwart. “Echt hele scherpe vragen”, reageerde Halsema toen Zwart haar vroeg naar het blowverbod voor toeristen. “Het klopt dat we toeristen dan anders zouden behandelen en ze wat minder vrij zouden maken dan de Amsterdammers. Dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk.”

Halsema vertelde verder moeite te hebben gehad met de invoering van de avondklok tijdens de coronacrisis. “Daar was ik eigenlijk heel erg tegen”, geeft ze toe tijdens de discussie, “maar het moest van de regering.”

Lhbtiq+

Maar het gesprek tussen de studenten en de burgemeester zou geen écht gesprek zijn als het ook niet een beetje schuurt. Zo vroegen enkele studenten zich hardop af of een moslim wel lhbtiq+’er kan zijn. “Wat jij eigenlijk zegt: als je moslim bent moet je het maar verbergen, moet je het ontkennen en mag je er niet zijn. Je zegt eigenlijk: een deel van jou als mens accepteren we niet”, reageerde ze.

Aan de zaal vroeg Halsema hoe vrij studenten zich op school voelen. Een studente gaf aan dat lhbtiq+’ers juist heel veel vrijheid ervaren op de opleiding. 

Respect

“We moeten niet de illusie hebben dat in Amsterdam mensen die diepgewortelde geloofsovertuigingen of andere sterke overtuigingen hebben het altijd met elkaar  eens zullen worden”, zei Halsema na het gesprek met de studenten. “Waar we het wel eens over moeten zijn is dat we elkaar respecteren in de openbare ruimte en dat we proberen bij elkaar in de buurt te komen. Ik vind dit gesprek er eigenlijk wel een mooi voorbeeld van. Hier werd uitgesproken dat mensen problemen met elkaar hebben, maar het werd ook respectvol gedaan. Ik hoop dat als ze zo buiten zijn dat respect vasthouden.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *