Groot feest na WK-winst Marokko, sfeer op Mercatorplein inmiddels minder feestelijk

Het Mercatorplein stond vanavond opnieuw vol met fans van het Marokkaans elftal. Het team won vandaag met 1-0 van Portugal en heeft zich daarmee geplaatst voor de halve finale. Rond 20.00 uur was het een stuk rustiger en ook minder feestelijk. 

Rond 18.45 uur stonden er zo’n duizend fans. Volgens een AT5-verslaggever hing er toen een goede sfeer. Er werd wel vuurwerk afgestoken, maar tot nu toe geen zwaar vuurwerk. Rond 18.50 uur klonk er wel een eerste echt harde knal. 

De politie twitterde rond dat tijdstip wel dat het op meerdere plekken in de stad onrustig is en dat er zwaar vuurwerk wordt afgestoken. Een politiewoordvoerder kon desgevraagd nog niet zeggen om welke plekken het precies ging, maar zegt wel dat er verschillende aanhoudingen zijn verricht. “Wij vinden zwaar vuurwerk geen feest, dus daar wordt tegen opgetreden, als het op dat moment onveilig voor de collega’s is.”

De Cornelis Leylaan in Nieuw-West stond rond 18.45 uur helemaal vast met toeterende auto’s. Op beelden van een buurtbewoner is te zien dat ME-busjes er via het fietspad langs moeten.

Rond 20.00 uur was het een stuk minder druk op het Mercatorplein. Er liep een groep van zo’n honderd jongeren en er werd meer vuurwerk afgestoken. 

De fans eerder op het Mercatorplein eerder deze avond:

In de 42-ste minuut werd er door Marokko gescoord. Daarna volgden er verschillende kansen, maar Portugal wist niet te scoren. Marokko kwam nog nooit zo ver in een WK-toernooi. 

De halve finale vindt aanstaande woensdag plaats. Marokko speelt dan tegen Engeland of Frankrijk.

Marokko won dit WK al drie keer eerder een wedstrijd. Alle keren begon het met feest op het Mercatorplein, maar uiteindelijk werd het er onrustig, met name doordat er met zwaar vuurwerk gegooid werd. Vanwege de eerdere rellen is het Mercatorplein vandaag opnieuw veiligheidsrisicogebied.

Verschillende bussen rijden om:

Meerdere toegangswegen naar het Mercatorplein zijn vanavond door de Mobiele Eenheid geblokkeerd. Dat was na de drie eerdere wedstrijden nog niet zo. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *