Forse boete voor gemeente: ruim negen ton schadevergoeding na afwijzen vergunning

De gemeente moet meer dan 910 duizend euro aan schadevergoeding betalen aan een exploitant van hotelappartementen. Dat oordeelde de rechtbank deze week. De ondernemer wilde in 2014 kantoorpand in Oost ombouwen tot hotel. Een omgevingsvergunning die hij daarvoor aan moest vragen, werd in eerste instantie afgewezen, maar later bleek dat dit onterecht was.

De exploitant kreeg daarom in 2020 alsnog een vergunning. Hij stapte later alsnog naar de rechter om de inkomsten die hij in de tussentijd was misgelopen, te verhalen. Volgens de ondernemer zou er in de zes jaar dat de kamers niet verhuurd konden worden, meer dan één miljoen euro misgelopen zijn.

Geld terug

De gemeente wilde daar niet aan meewerken, omdat zijn twijfels heeft bij dat bedrag. Het had eerder al een voorschot van 500 duizend euro aan de exploitant overgemaakt en wilde dat zelfs terughebben.

Volgens de rechtbank is het wel aannemelijk dat de hotelexploitant dat bedrag had verdiend als hij al in 2014 een vergunning had gekregen. Omdat hij in de tussentijd ook een verbouwing had laten uitvoeren, en de berekende winst dus iets lager ligt, moet de gemeente een schadevergoeding van 910 duizend euro betalen. Door het eerder betaalde voorschot, hoeft het nog maar 410 duizend euro over te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *