Flipperfanaten Jim en Hendrik klaar voor NK: “Vergt discipline en kast-inzicht”

Amsterdamse flipperaars maken zich op voor het Dutch Pinball Open, oftewel het Nederlands kampioenschap flipperen in Rotterdam. Drie jaar lang hebben de deelnemers op het toernooi moeten wachten, maar volgens Jim Jansen, van de Nederlandse Flipper Vereniging, was dat het absoluut waard. Het spel werd in coronatijd alsmaar populairder. “Het wordt één groot spektakel.”

Flipperaars Jim Jansen en Hendrik Morskate staan aan de start van een spannend weekend. “Ik heb enorm veel zin in het NK. Helaas is het niet in Amsterdam maar in Rotterdam. Morgen begint het, 200 machines iedere speler moet 10 keer tegen elkaar. Zondag weten we wie er Nederlands Kampioen is geworden”, aldus Jansen. 

Of hij zelf die gelukkige is durft hij niet te zeggen. “Kijk, ik vind het leuk om te doen, zeker met een biertje. Ik zeg top drie, maar geen winnaar.” Ook Morskate acht zijn kansen klein. “Realistisch gezien, nee.”

Om te winnen moet je volgens de mannen echt wel een paar keer flipperen per dag. Het vereist dus discipline, maar ook fysiek uithoudingsvermogen en ‘kastinzicht’, aldus de flipperaars. “Elke kast is anders. De ene is leuker dan de andere. Deze ‘Adams Family’ vind ik leuk omdat hij humor heeft en genadeloos is. Er zit een magneet in die de bal zomaar een andere richting in laat gaan”, vertelt Morskate. 

Volgens de Nederlandse Flipper Vereniging, waar Jansen bij betrokken is, is de populariteit van het spel flink gestegen de afgelopen jaren. “Eigenlijk zien we laatste tien jaar een soort trend. De nieuwe generatie flippert op de iPad. Die willen ook graag op de machine. En tijdens de pandemie had niemand geld om uit te geven dus kwam er zo’n ding in de huiskamer.” Al zal de doelgroep daarvoor beperkt blijven. Volgens Jansen kost een gemiddeld apparaat 16 duizend euro. Daarnaast hebben de spelers de populariteit in de horeca in Amsterdam zien toenemen. “Vooral ook door alle arcadehallen”. Jansen vindt dat niet vreemd: “Flipperkast, goed café, speciaalbier op tap, goed café en je avond kan niet meer stuk.”

Toch een biertje

Jim en Hendrik trekken  gemiddeld één keer per week uit om te flipperen. “Muntje erin, taka taka taka, het is hartstikke leuk. Wie de hoogste score haalt hoeft geen rondje te halen. het verveelt echt nooit. Kijk, je hebt je verplichtingen, een gezin, maar op vrijdagmiddag een uurtje flipperen, soms 4 uur flipperen. dan denk je, ik heb echt wel gewerkt.” Maar of al de vrijdagmiddag-gezelligheid bijdraagt aan de prestaties van de mannen is de vraag. “Bier helpt tot een bepaalde grens, twee bier is goed bij de derde word je overmoedig en bij de vierde mis je net de flipper. ” Of er zondag ook bier bij te pas komt? “Eén biertje”, als het aan Jansen ligt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *