Eis: celstraffen tot 18 jaar voor de acht verdachten wildwest-overval in Noord

Acht mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de overval op het waardetransport op de Meeuwenlaan in Noord hebben vandaag hun strafeis gehoord. Tegen bijna alle mannen eist het OM een celstraf van 18 jaar.

Van alle  verdachten krijgt alleen Mirand A. een lagere straf. Tegen hem wordt alleen verweten dat hij medeplichtig was aan de overval. Tegen A. wordt een celstraf van 5 jaar geëist.

De acht mannen worden verdacht van de gewelddadige overval op Schöne Edelmetaal in Noord, anderhalf jaar geleden. Aanvankelijk gingen de daders er met een buit van ruim 12 miljoen euro vandoor. Met gierende en piepende banden, schietend in de lucht baanden ze zich een weg door Noord om uiteindelijk in de weilanden bij Broek in Waterland te stranden. Een van de zeven overvallers die daar op de vlucht sloeg, een 47-jarige Fransman, werd door de politie doodgeschoten. Twee anderen raakten gewond.

Poging doodslag

Het OM concludeerde eerder dat de politie “rechtmatig” met scherp had geschoten. Advocaten van de verdachten zeiden eerder juist dat hun cliënten alleen maar in de lucht hadden geschoten en dat justitie de mannen uit België en Frankrijk daarom niet kan vervolgen voor poging tot doodslag. De gewapende overval op het waardetransport zou dan overblijven. De Brink’s-wagen vervoerde in totaal voor 67 miljoen euro aan edelmetalen, waarvan dus zo’n 12 miljoen eindigde in de vluchtauto’s, waaronder de Porsche Cayenne waarmee de overvallers de pui van het bedrijfspand aan de Meeuwenlaan ramden. 

Safe house

Vier verdachten wisten uiteindelijk toch nog te ontkomen en hielden zich volgens de politie enige dagen schuil in een safe house in Rotterdam. Nadat nieuwe bewakingsbeelden werden verspreid, werd in april nog een verdachte aangehouden, een 36-jarige man uit Lille, wat het totaal aan arrestaties op tien bracht. Van de buit is vier miljoen euro nog altijd spoorloos.

Tijdens de rechtszaak twee weken geleden ging het vooral over de vluchtpoging. Volgens het OM probeerden de overvallers daarbij op agenten te schieten, maar de advocaten van de verdachten vinden dus dat daar onvoldoende bewijs voor is.

“Dat mijn client de bestuurder van de Porsche Cayenne was, heeft hij ruiterlijk toegegeven”, zegt Jan-Hein Kuijpers, advocaat van verdachte Hachmi el A. Ook Sidy S. ontkent weinig van wat er tijdens de overval gebeurde. “Mijn client geeft aan dat hij een overval gepleegd heeft en dat hij daarbij geschoten heeft.”, aldus zijn advocaat Gerald Roethof. “Maar hij geeft ook aan dat hij heel bewust in de lucht heeft geschoten.”

Gekwalificeerde doodslag

In de rechtszaal ging het dan ook meer over het geweld dat er gebruikt werd toen de overvallers uit handen van de politie probeerden te blijven. Tijdens de zittingen bleek dat veel agenten die op die dag in mei 2021 ter plaatse waren, dachten dat ze de dood in de ogen keken.

Eén van de agenten stond oog in oog met een van de overvallers die met een AK-47 over hem heen schoot. “In mijn veertien jaar bij de politie heb ik duizenden aanhoudingen verricht”, vertelt hij, “maar de angst die dit incident bij mij naar boven haalde, heb ik nog nooit eerder meegemaakt.”

Daarom worden de acht verdachten niet alleen voor de overval, maar ook voor poging tot doodslag vervolgd. ‘Gekwalificeerde’ doodslag, noemt de Officier van Justitie het. “Na de overval hebben de verdachten, in een poging te vluchten en de buit veilig te stellen, geprobeerd om politieagenten te doden”, aldus een woordvoerder van het OM.

Geen kogelgaten

Maar over dat laatste zijn de advocaten stellig, volgens hen probeerden de overvallers niemand te vermoorden. Ze zouden alleen geweld hebben gebruikt om mensen af te schrikken.

De advocaten voelen zich gesterkt door forensisch onderzoek. Daaruit blijkt dat alleen politiekogels auto’s of huizen hebben geraakt. “Natuurlijk is het normaal dat je schrikt als je een wapen ziet en kogels hoort”, zegt advocaat Kuijpers. “Maar als uit onderzoek blijkt dat er vervolgens geen kogelgaten zijn aangetroffen. Dan is er een kans dat de verklaringen van de verdachten juist zouden kunnen zijn.”

Eén van de overvallers overleefde de achtervolging niet. Daarnaast zoekt Justitie nog naar twee verdachten. Verder is het niet bekend wie er in de bende precies aan de touwtjes trok. Mogelijk wordt dat duidelijk tijdens één van de minstens tien zittingsdagen die nog moeten volgen.

Eerder schreef AT5-verslaggever Ronald Olsthoorn al een verhaal over de acht verdachten en hun vermoedelijke rol bij de overval: Wie deed wat tijdens de wildwest-overval in Noord? en maakte onderstaande reconstructie: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *