Een nieuwbouwwijk? “Prima, maar waarom moet daarvoor een volkstuin tegen de vlakte?”

Waarom kunnen die vijfduizend huizen niet op het terrein van buurman Ajax? Dat was de strekking van het pleidooi van vier volkstuincomplexen tussen station Duivendrecht en de A2. Die moeten flink inkrimpen om ruimte te maken voor een nieuwbouwwijk. De Raad van State ging deze week niet mee in hun verhaal, maar de tuinders zoeken al naar nieuwe geitenpaadjes voor hun zaak.

Natuurlijk, zegt Eric van der Putten: de uitspraak van de Raad van State is een teleurstelling. Namens een deel van de volkstuinen dat ligt ingeklemd tussen de A2 en spoorknooppunt Duivendrecht hoopte de voorzitter van de Bond van Volkstuinders dat de rechters een nieuw bestemmingsplan van de gemeente Ouder-Amstel niet gegrond zou verklaren. “Dat bestemmingsplan geeft onze buurman, Ajax-opleidingscentrum De Toekomst, de ruimte om flink te investeren in nieuwe gebouwen en sportvelden.”

Dat is het punt niet – de volkstuinders maakten zich vooral druk om wat níet in het bestemmingsplan staat. Want huizenbouw op het terrein van De Toekomst is nadrukkelijk geen optie. De ruimte die nodig is voor de vijfduizend huizen van De Nieuwe Kern, een compleet nieuwe wijk in Ouder-Amstel, zal dus moeten komen van de vier volkstuinen even ten noorden van het sportcomplex.

Meer tuintjes, minder grond

Wethouder Victor Frequin van Ouder-Amstel wijst aan op een kaart wat dat betekent. “Het grootste deel van de volkstuinen kan gewoon blijven bestaan. Maar een deel van één van de volkstuinen, en heel Nieuw Vredelust, moet verplaatsen.” De bedoeling is dat er tussen de bestaande volkstuinen dan plaats wordt gemaakt voor de verhuizers. Dat wordt inderdaad krap, geeft Frequin toe. “Maar zo houdt wél iedereen een volkstuin.”

Op volkstuincomplex Nieuw Vredelust gaat het al tijden over weinig anders. “Dat is nauwelijks een compensatie te noemen”, vindt Erica Schoen. De volkstuinders zijn strijdbaar. “Prima, zo’n nieuwbouwwijk, maar waarom moet daarvoor volkstuinen tegen de vlakte?” Waarom moeten zij wijken, en kan de buurman, de Ajax-jeugdopleiding, niet wat terrein prijsgeven voor de nieuwbouwwijk?

De Raad van State oordeelde echter dat het nieuwe bestemmingsplan van Ouder-Amstel in orde is. Op Nieuw Vredelust beloven ze op zoek te gaan naar andere mogelijkheden. Nieuwe juridische stappen zijn niet uitgesloten.

Structuurvisie

Dat is hun goed recht, zegt wethouder Frequin. Hij benadrukt het gesprek met de volkstuincomplexen te willen blijven voeren. Schoen kan een wrange lach niet onderdrukken als ze dat hoort. “Dat klinkt mij natuurlijk als muziek in de oren.” Maar de werkelijkheid is weerbarstiger, zegt ze. “Het moet binnen de kaders van de zogeheten structuurvisie.”

En die bevat een fiets- en wandelroute, dwars door de volkstuinen heen. Nu is dat nog privaat terrein, afgesloten met een hek waar alleen de volkstuinders de sleutel van hebben. “Maar dat zou betekenen dat iedereen hier elke dag, het hele jaar rond, rond kan lopen en rond kan fietsen.” Zeg maar dag tegen de rust en ruimte van de volkstuinen, is de vrees.

De strijd gaat door, benadrukt Schoen. “We zijn bereid te praten. Ik hoop dat die bereidheid ook van de gemeente Ouder-Amstel komt. Daar is nu het wachten op”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *