Denk wil voetbaltoernooi met teams uit alle wijken tijdens Amsterdam 750 jaar

De fractie van Denk wil tijdens Amsterdam 750 jaar een voetbaltoernooi voor jongeren organiseren waarbij alle buurten in de stad tegen elkaar kunnen spelen. Het college is positief gestemd over de plannen en adviseert de gemeenteraad om in te stemmen met het voorstel.

Het plan van Denk is om een toernooi te organiseren waarin buurten onderling tegen elkaar voetballen om uiteindelijk de finale te bereiken. “Dan kroont zich uiteindelijk één buurt als de winnaar van de Champions League van Amsterdam”, aldus Denk-fractievoorzitter Sheher Khan. 

Wij-gevoel

Bij Khan, die het initiatiefvoorstel indiende, ontstond het idee vorig jaar. “We hadden net twee coronajaren achter de rug en dat is een hele zware tijd geweest voor de jongeren. Hun leven stond compleet stil, terwijl zij juist naar buiten moeten en mensen moeten leren kennen. Er was al een trend dat het collectieve gevoel zwakker werd, maar voor mijn gevoel heeft corona dat verergerd. Het is belangrijk dat we het wij-gevoel weer terugkrijgen, we hopen dat het met dit sportevenement kan lukken.”

Khan maakte zelf als tiener een soortgelijk voetbaltoernooi mee wat door de stad werd georganiseerd. “Ik vond dat toen zo geweldig. Ik voelde mij enorm trots en was blij dat ze ook aan mij buurt dachten.” Dat gevoel is iets wat volgens de fractievoorzitter nu hard nodig is. “Het is belangrijk dat wij aan de jongeren van nu laten zien dat wij ook aan hun denken.” Een ander doel van het toernooi is om jongeren die nog niet lid zijn bij een voetbalclub te laten proeven van de sport en daarmee de drempel te verlagen. 

Finales in de Arena

Denk leverde het voorstel in en het college reageerde positief op het plan. Wethouder Sofyan Mbarki (Sport) regelde zelfs dat Ajax mee wil doen met het project. “Het was een mooie verrassing dat de wethouder dat heeft geregeld”, aldus Khan. “Ik hoop dat Ajax misschien de Johan Cruijff Arena wil aanbieden voor de mogelijke halve finale en finale of dat Ajacieden de medailles willen uitdelen. Elke vorm van hulp is in ieder geval welkom.”

Hoe het voetbaltoernooi er precies uit moet gaan zien is nog niet helemaal duidelijk. De bedoeling is in ieder geval dat het voor de jongeren van de stad is en dat er zoveel mogelijk, Khan hoopt zelfs alle, buurten mee willen doen met het toernooi. 

“Sympathiek initiatiefvoorstel”

Het college noemt het voorstel van Denk ‘sympathiek’. Zij adviseren daarom ook de raad om in te stemmen met het plan. “Amsterdam ademt voetbal. Het college en het Bestuurlijk Team Amsterdam 750 vinden dat sport een belangrijke plek moet krijgen in het jubileumjaar Amsterdam 750, een voetbaltoernooi past daar uitstekend bij”, schrijft wethouder Mbarki in een brief aan de gemeenteraad. 

De raad moet nog wel stemmen voor de plannen van Denk. Khan heeft goede hoop dat zijn plan er wel eens unaniem doorheen kan komen. “Ik heb hier en daar al met andere raadsleden over het toernooi gesproken. Ik krijg alleen maar warme en positieve reacties.” 8 maart wordt het voorstel besproken in een commissievergadering. 5 april wordt er in de raad gestemd.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *