Demonstranten klimaatactie Schiphol weer vrij

De ruim tweehonderd demonstranten die gisteren werden opgepakt bij de klimaatdemonstratie op Schiphol zijn weer vrij. Kort voor middernacht werd de laatste verdachte heengezonden.

Ongeveer vierhonderd activisten waren zaterdag betrokken bij de demonstratie ‘SOS voor het klimaat’. De demonstranten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer het betreden van een verboden terrein en vernieling van onder andere hekwerk.

De activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion kwamen na het doorzagen van een hek met een slijptol het terrein van Schiphol-Oost op. Op die plek worden voornamelijk zakelijke en privévluchten afgehandeld. De demonstranten vinden dat de luchtvaartindustrie moet krimpen. 

Een deel van de actievoerders ketende zich vast aan een aantal toestellen. Ook waren er verschillende demonstranten al fietsend op het platform aanwezig. De marechaussee zei door de actie te zijn verrast.

Burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer zei gisteren al dat de actie ‘verboden, gevaarlijk en strafbaar’ is. Alle directe en indirecte schade zullen volgens haar op de demonstranten verhaald worden.

Het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee naar het protest loopt nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *