Dam loopt leeg na verboden demonstratie

De verboden demonstratie op de Dam lijk ten einde te zijn gekomen. Rond 15:00 uur waren de meeste demonstranten weg. Op het hoogtepunt waren er honderden mensen samengekomen om te protesteren. De politie heeft onder meer een geluidsinstallatie is in beslag genomen, wat voor onvrede onder de demonstranten zorgden. 

Ondanks een verbod door de gemeente en het feit dat de organisatie de demonstratie zelf af heeft geblazen, stonden er een honderden demonstranten op de Dam. Ze droegen vlaggen, spandoeken en paraplu’s. Het protest begon rond het middaguur. Rond 13:30 uur vertrok de menigte voor een mars door de binnenstad. Na ongeveer een uur kwamen de mensen weer samen op de Dam. Daarna nam de groepsgrootte snel af.

De politie was de hele middag aanwezig. Een woordvoerder liet kot na de start weten dat de demonstratie gemoedelijk verloopt. Er was ook een kleine tegendemonstratie bij het monument op de Dam aan de gang. 

Of er mensen zijn aangehouden, is nog onduidelijk. 

Icke

De organisator ‘Samen voor Nederland’ had de demonstratie geannuleerd nadat complotdenker David Icke toegang tot het land was ontzegd. De mogelijke komst van Icke zorgde voor maatschappelijke onrust in de stad. Hij mag nu twee jaar Nederland niet in.

Icke onderzoekt naar eigen zeggen al sinds de jaren ’90 hoe de wereldmacht precies in elkaar steekt. Daarbij verspreidt hij ideeën uit De Protocollen van de Wijzen van Sion, een fictief document waaruit zou moeten blijken dat er al sinds de 19e eeuw een Joods complot bestaat om de wereldmaatschappij te verwerven.

Door de gemeente was de demonstratie op de Dam al verboden. Wel was er met het Museumplein een alternatieve locatie aangeboden aan de organisatie. Een door de organisatie aangespannen rechtszaak werd door de gemeente gewonnen.

De organisatoren vonden het Museumplein namelijk geen geschikte locatie en bliezen de boel af. Vervolgens gingen er op sociale media wel berichten rond met een oproep om ‘koffie te drinken’ op de Dam. 

Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) had een tegendemonstratie aangekondigd, maar die gaat niet door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *