Coalitiepartijen verdeeld over sluiten van ramen op de Wallen

Met de komst van een erotisch centrum wil het stadsbestuur een aanzienlijk aantal ramen op de Wallen verminderen. Nu begin volgend jaar een definitieve locatie voor het centrum gekozen zal worden, krijgen deze plannen steeds meer vorm. Maar binnen de coalitie (PvdA, GroenLinks en D66) is er sprake van verdeeldheid over de toekomst van de rosse buurt. 

Criminaliteit, mensenhandel, drukte en dronken toeristen: het zijn problemen op de Wallen waar het stadsbestuur al jaren grip op probeert te krijgen. Een erotisch centrum buiten het stadshart, met 100 werkplekken, een theater en hoogwaardig erotisch vermaak, moet gaan helpen om de Wallen leefbaarder te maken. Het centrum is daarmee onderdeel van de ‘aanpak binnenstad’, omdat met de komst van de nieuwe werkplekken ramen op de Wallen gesloten gaan worden.

PvdA, D66, VVD en Denk laten aan AT5 weten voorstander te zijn van het verplaatsen van de raamprostitutie. Dat betekent concreet dat er een meerderheid van de raad voor dat onderdeel van de plannen van een erotisch centrum is, maar er zijn kanttekeningen.

“Dit kan wel pas gebeuren als het erotisch centrum in gebruik is omdat er in de tussentijd wel veilige werkplekken moeten zijn voor sekswerkers”, aldus Lian Heinhuis van de PvdA. Heinhuis denkt dat de verplaatsing van de ramen ook de positie verzwakt van criminele organisaties die zich op de Wallen bezighouden met mensenhandel en ondermijning. 

Coalitiepartij GroenLinks laat daarentegen weten nadrukkelijk tegen het verplicht sluiten van de ramen te zijn. “Wij zetten de positie van de sekswerkers voorop. We gaan sekswerkers niet dwingen om ergens anders te gaan werken”, aldus raadslid Imane Nadif van GroenLinks. Nadif doelt daarmee op de tientallen sekswerkers die zich nadrukkelijk uitspreken tegen het sluiten van de ramen en de verplichte verplaatsing naar een erotisch centrum.

Dat blijkt onder andere uit een onderzoek van de gemeente, waarin een groot deel van de raamsekswerkers tevreden zegt te zijn met hun huidige werkplek en een verplaatsing niet zien als een verbetering. Begin dit jaar schreven 130 sekswerkers een open brief aan architecten, bouwbedrijven en ontwikkelaars om niet mee te werken aan de bouw van het erotisch centrum. 

Hoeveel ramen er gesloten worden en wanneer dat zal gebeuren is nog niet duidelijk. De Partij voor de Dieren laat dan ook weten het voorstel af te wachten voordat zij een standpunt kunnen innemen. Begin 2023 wordt er besloten over een definitieve locatie van het erotisch centrum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *