Chagrijn over prijsstijgingen OV: “Het is echt niet normaal”

Ook gebruikers van het openbaar vervoer moeten eraan gaan geloven. Na stijgende energieprijzen en duurdere boodschappen voelt de vervoerregio zich genoodzaakt om ook voor het openbaar vervoer de prijzen te verhogen. En dat levert -uiteraard- weinig enthousiasme op bij reizigers. “Ik heb het OV nodig voor mijn werk, ik kan dus niet anders.” 

Waar je nu in Amsterdam nog 17,9 cent per kilometer betaalt als je met het openbaar vervoer gaat, wordt dat straks 19,6 cent. Daarnaast wordt het starttarief dat iedereen bij een ritje betaalt verhoogt met iets meer dan 7 procent.

De meeste reizigers zijn er natuurlijk  niet echt blij mee dat ook dit duurder wordt. “Ik denk dan aan mijn moeder. Zij woont in Landsmeer en komt vaak met het OV naar mij toe in de Pijp. Ze rijdt niet graag auto meer, dus ze heeft het echt nodig”, vertelt een vrouw op station Noord. “En bijvoorbeeld studenten, voor hen wordt het ook duurder ondanks de studentenkaart.”

“Dat is niet normaal”, vindt een andere reiziger op het busstation. “Het is echt niet normaal. Ik vind het echt een beetje een rare actie.”

Andere landen

Nederland is volgens buitenlandse reizigers een duur land om je te vervoeren. Een meisje uit Spanje vergelijkt het reizen hier met daar. “Ik kan voor twintig euro per maand door heel Madrid reizen, sinds ik hier studeer ben ik zo’n tien euro per dag kwijt.”

Het verhogen is helaas nodig volgens de vervoerregio. De tekorten lopen namelijk hoog op als de verhoging niet wordt doorgevoerd. De tariefstijging ligt vooral ten gronde aan loonkosten en in mindere mate de gestegen diesel-, gas- en elektriciteitsprijzen. 

“Maar waarom moet dat bij de reiziger worden weggehaald?” vraagt een jongen bij station Strandvliet zich af.Wij studenten zijn de toekomst, als wij door financiële problemen niet naar school kunnen dan is dat heel erg. Ze zouden moeten kijken naar compensatie vanuit scholen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *