Chabrani wint juridisch gevecht: gemeente moet huurcontract aanbieden voor kickboksschool

Kamal Chabrani mag zijn sportschool alsnog naar het Westerpark verhuizen. De kickbokstrainer heeft met succes afgedwongen dat de gemeente hem een huurcontract moet aanbieden. In een kort geding stelde de rechter Chabrani vandaag in het gelijk.

Het gesteggel tussen Chabrani en de gemeente is nu bijna een jaar bezig. Voormalig wereldkampioen Chabrani, die een nieuw onderkomen voor zijn sportschool zocht, had kort daarvoor een mondeling akkoord gesloten met de gemeente. Het huurcontract van een pand aan de Van Hallstraat, waar tot voor kort een andere sportschool zat, mocht hij overnemen.

Juridisch gevecht

Toen later bekend werd dat kledingmerk Patta met een hoger bod was gekomen, wilde de gemeente van die afspraak af. Het leidde tot een juridisch gevecht, waarin het gerechtshof uiteindelijk besliste dat Chabrani het eerst een overeenkomst sloot. De procedure met hem moest gerespecteerd worden. Maar de gemeente bleek daar ongevoelig voor en wilde een nieuwe procedure starten waarbij ook andere partijen zich konden aanmelden.

Volgens wethouder Rutger Groot Wassink is de gemeente verplicht zo’n procedure te volgen. Dat zou te maken met een eerdere uitspraak van het hof (het zogenoemde Didam-arrest) ui 2021. Daar oordeelde de rechter dat een gemeente transparant moet zijn bij het aanbieden van vastgoed, zodat meerdere partijen mee kunnen bieden.

Botsing

De rechtbank oordeelt dat het arrest (dat gebaseerd is op het gelijkheidsbeginsel) in dit geval botst met het beginsel van behoorlijk bestuur. Omdat de gemeente al een overeenkomst had met Chabrani, staat ook dat tweede beginsel onder druk.

De rechter stelt dat er daarom een belangenafweging gemaakt moet worden. Die valt in het voordeel van Chabrani: “Hij heeft groot belang bij het sluiten van het huurcontract, na bijna een jaar mede door toedoen van de gemeente in onzekerheid te hebben verkeerd.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *