Café De Avonden draait warm voor Oranje: “De mensen willen gewoon lekker voetballen kijken nu”

Oranje trapt om 17.00 het WK af tegen Senegal en in Betondorp wordt er warmgedraaid voor de eerste poulewedstrijd. Bij Café de Avonden werd de laatste hand gelegd aan de oranjeversiering en zaten de eerste stamgasten al klaar voor het grote scherm. 

Middelpunt in de oranjevreugde is café-eigenaar Michel Kraamwinkel en met het vertrouwen zit het goed. “Louis heeft beloofd dat we wereldkampioen worden, dus daar gaan we maar vanuit hè”, vertelt hij achter bar. Hoewel De Avonden bekend staat als een echte Ajax-kroeg, kleurt het de komende weken oranje. “We hebben oranje kerstballen gekozen, dan kan het gelijk blijven hangen.”

Statement

Een WK in de winter en met name het gastland Qatar zorgt voor een weinig feestelijke stemming. Verschillende kroegen in de stad worstelden dan ook met de vraag of zij de wedstrijden zouden gaan uitzenden. Sommige uitbaters kiezen ervoor om wel een statement te maken om aandacht te vragen voor de situatie van de arbeidsmigranten. Uit een rondgang van AT5 onder vijftig kroegen blijkt dat er één kiest voor een boycot: Checkpoint Charlie in de Staatsliedenbuurt. 

Bij De Avonden wel een statement, maar geen boycot. Aan de gevel hangt een groot doek met daarop de tekst ‘We staan stil bij de misstanden, maar juichen voor Oranje.’ Kraamwinkel hoopt vooral op een gezellige periode waarbij het voetbal centraal staat. “Ja de mensen willen gewoon lekker voetballen kijken nu”, geeft hij aan. “We weten nu genoeg erover, gewoon lekker voetballen kijken.”

Doelpuntje meepakken

De kok van het café bevindt zich in een lastige positie. Hij zal voornamelijk in de keuken staan, maar als er gescoord wordt zal hij zeker zijn post verlaten. “Ja, dan moeten de mensen die eten krijgen maar even wachten, want ik wil wel een doelpuntje meepakken”, lacht hij. “Maar dat weten de mensen hier ook, dat we allemaal van voetbal houden. Dus ja, dan gaan we er met zn allen even tegenaan.

Om 17.00 begint het Nederlands elftal aan het WK. Na Senegal wacht vrijdagmiddag om 17.00 uur Ecuador en dinsdag om 16.00 uur gastland Qatar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *