Buurtmoeders kunnen onrust in Osdorp niet voorkomen: “Je weet wanneer je weg moet gaan”

Vernielingen, opstootjes en vooral veel zwaar vuurwerk: al drie avonden zorgen jongeren voor problemen in Osdorp. Veel problemen in de wijk kunnen in de kiem worden gesmoord door de buurtmoeders van Nieuw-West, maar ook zij kunnen de onrust deze keer niet voorkomen. “Als er een reden of een oorzaak zou zijn, dan zouden we makkelijker een oplossing hebben.”   

Het begon allemaal zondag bij de kermis. Die moet van de gemeente daarom sinds maandag om 19.00 uur sluiten, in plaats van 22.00 uur. Maar het eerder sluiten van de kermis blijkt niet de oplossing. Zo voerde de politie maandag al charges uit, dinsdag werden er 26 jongeren aangehouden en moest de Mobiele Eenheid ingrijpen. 

De buurtmoeders- en vaders zijn ouders van jongeren uit de buurt. Vrijwillig gaan ze de straten op om deze veilig te houden. Vaak met succes, maar nu gaat dat dus lastig. Een buurtvader zei dinsdagavond tegen AT5 dat hij het idee had dat de relschoppers zeker niet alleen jongeren uit Osdorp zijn. Martha Likumahua beaamt dat. Zij is coördinator van de buurtmoeders namens vrouwenorganisatie Saaam.    

Groepsvorming

“Niet alle jongeren die hier komen kennen we”, zegt Likumahua. “Maar de jongeren die we wel kennen, spreken we natuurlijk wel aan van: ik ga het je ouders melden. En dan zijn ze heel erg gedeisd en dan trekken ze zich terug.” Maar niet bij iedereen werkt die aanpak nu en ook voor de buurtmoeders is de sfeer daarom niet altijd prettig. “Je ziet toch wel die hele groepsvorming en je weet wel op welke momenten je weg moet gaan.”

Ook vandaag staan de buurtmoeders en -vaders weer paraat om jongeren aan te spreken. De bestuurlijke driehoek van burgemeester, politie en justitie en burgemeester heeft vanmiddag een ingelast overleg gehad over de onrust en kondigde ‘stevige politieinzet’ aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *