Boete voor zwembad waar Eritrese statushouder verdronk, medewerkers vrijgesproken

De rechtbank vindt dat het zwembad in Zuidoost waar de Eritrese statushouder Goitom Zigta verdronk, schuld heeft aan zijn dood. Het zwembad krijgt daarvoor een boete van 30 duizend euro. De twee oud-medewerkers van het zwembad die werden verdacht van dood door schuld, zijn vrijgesproken.

Zigta, die nooit had leren zwemmen, kwam op 25 november 2018 voor een zwemles voor vluchtelingen naar het zwembad in de Bijlmer. Toen bleek dat de zwemles een dag eerder al had plaatsgevonden, besloot hij alsnog het recreatiebad in te gaan, waarin hij verdronk. Zigta werd na een uur gevonden in het water en werd nog gereanimeerd, maar overleed een dag erna in het ziekenhuis.

Een toenmalige receptioniste (31) en locatiemanager (45), werden verdacht van dood door schuld. Tegen de receptioniste eiste het Openbaar Ministerie eerder een voorwaardelijke werkstraf van 20 uur. Tegen de locatiemanager werd een werkstraf van 60 uur geëist. De rechtbank besloot de twee verdachten vandaag vrij te spreken.

Veiligheidsprotocol schoot tekort

Volgens de rechtbank is het zwembad wél schuldig, omdat het veiligheidsprotocol tekort is geschoten. Er zouden technische gebreken zijn geweest in het bad; door de gebrekkige zonwering werd het zicht op het water beperkt en een verplichte drijflijn op het water ontbrak. Hierdoor konden zwemmers niet goed zien waar het ondiepe water overging naar diep water. Ook had de dood van Zigta voorkomen kunnen worden als er beter toezicht was geweest.

De rechtbank weet niet zeker of de receptioniste écht onvoorzichtig is geweest. Al had ze wel zorgvuldiger kunnen handelen, omdat ze wist dat Zigta een brief mee had die erop wees dat hij voor het vluchtelingenprogramma kwam. Volgens de protocollen had Zigta dan een oranje polsbandje moeten krijgen, zodat duidelijk was dat hij nog niet goed kon zwemmen, maar deze waren niet aanwezig.

Ook kon de rechtbank niet vaststellen of de toenmalige locatiemanager verantwoordelijk was voor de zaken waarin het veiligheidsprotocol van het zwembad tekortschoot. De locatiemanager zei tijdens een eerdere zitting dat het niet haar taak was voor de veiligheid van het zwembad zelf te zorgen, dat zou liggen bij de ‘hoofd zwembadzaken’; één van haar collega’s.

Immens leed

De weduwe van Zigta maakte gebruik van haar spreekrecht. Hierin vertelde ze dat ze naar Nederland kwam om met haar echtgenoot en kinderen een bestaan in Nederland op te bouwen. Het valt haar zwaar dat ze nu als alleenstaande moeder de zorg heeft voor hun jonge kinderen. De rechter: “Het is de rechtbank duidelijk dat haar en haar kinderen door de verdrinkingsdood van Zigta een immens leed is toegebracht.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *