Berlagebrug vanaf 24 juli afgesloten: “Wij bouwen nu op het water een hulpbrug”

De Berlagebrug gaat vernieuwd worden. Tijdens de werkzaamheden, die van 24 juli tot en met 10 november duren, is de brug afgesloten voor verkeer. Daarom wordt er nu een hulpbrug gebouwd.  De makers van Het Verkeer gaan weer op pad om de werkzaamheden in kaart te brengen.

De Berlagebrug vormt de verbinding tussen de Rivierenbuurt en de Weesperzijde.  Met zijn 80 meter lang en 24 meter breed was de brug tijdens de opening in 1932 de grootste van Amsterdam. Maar in 1932 golden andere regels dan nu, en ondertussen voldoet de brug niet meer aan de wettelijk gestelde eisen voor veiligheid, en moet daarom worden opgeknapt. Omgevingsmanager Linda Kint vertelt hier meer over.

“We gaan het hele middelste brugdeel eruit slopen, en een heel nieuw brugdek er invaren”, vertelt Kint. “Omdat de brug straks voor zestien weken wordt afgesloten voor al het verkeer bouwen wij nu op het water een hulpbrug. Die is bestemd voor voetgangers, fietsers en nood- en hulpdiensten.”

Een buurtbewoner vindt het toch jammer: “Soms fiets ik weleens over de brug. Het is zonde dat zo’n veelgebruikte brug moet sluiten, maar ze zullen het vast goed bedoelen.”

Kruispunt Amsteldijk/Vrijheidslaan ook gesloten

Niet alleen de brug wordt vernieuwd. Ook wordt er vanaf 11 april gewerkt  aan de kruising Amsteldijk/Vrijheidslaan. Er komt namelijk meer ruimte voor fietsers, fietspaden worden verbreed, en de opstelvakken worden groter gemaakt.  “De ventwegen worden ook aangepast, zodat de doorstroom beter wordt voor de fietsers”, laat de omgevingsmanager weten.

Gevolgen voor de buurt

 “Als de Berlagebrug dicht is gaat de tram niet verder dan de halte Amsteldijk, en mensen kunnen weer opstappen bij de Rijnstraat”, aldus Kint. “De bussen worden omgeleid via de Amstelstroomlaan.”

Vanaf 11 april zijn er omleidingen voor het kruispunt Amsteldijk/Vrijheidslaan. Van 24 juli tot en met 10 november 2023 worden zowel het kruispunt als de  Berlagebrug afgesloten voor al het verkeer. Fietsers, voetgangers en nood- en hulpdiensten kunnen over de hulpbrug. Het overige verkeer moet omrijden.

Tijdens de werkzaamheden aan de hulpbrug tot 24 juli zijn 2 van de 5 doorvaarten open. Dit omdat er wordt gewerkt aan de hulpbrug vanaf grote pontons in het water.

“In november is alles klaar en kan de brug weer tientallen jaren mee en hebben de fietsers meer ruimte”, sluit Kint af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *