Amsterdamse Turken en Syriërs bezorgd na aardbevingen: “Krijg geen contact met m’n moeder”

Bij veel Turkse en Syrische Amsterdammers is het nieuws van de aardbevingen in beide landen hard aangekomen. Zo probeert Haydar Toksöz sinds vanochtend 5.30 uur zijn moeder van 82 te bereiken, maar hij krijgt de hele dag geen contact. “Ik wil daar nu heen, maar dat kan niet.”

“Dit is het winkelcentrum in Iskenderun”, vertelt Toksöz. Zelf komt hij ook uit de stad aan de Middellandse Zee. Op een filmpje dat hij op zijn telefoon laat zien, is te zien dat het hele gebouw is ingestort. “Dit was een gebouw van zeven of acht verdiepingen. Dat is nu helemaal plat.” Ondertussen heeft hij nog geen contact gekregen met zijn 82-jarige moeder.

Turkse verenigingen

“Haydar kwam hier vanochtend huilend aan”, vertelt Mustafa Ayranci, voorzitter van HTiB, een Turkse vereniging in Amsterdam. Volgens Ayranci heeft vijftig procent van de leden wel familie in het getroffen gebied. “Vanaf vanochtend bellen mensen die familie daar hebben.” Zo vertelt hij over iemand die zijn broer niet kan vinden en iemand bij wie zeven familieleden onder het puin zijn gekomen. “Het doet wel pijn.”

Ook bij het Turks Sociaal Cultureel Centrum in Noord krijgt de voorzitter veel verhalen te horen van zijn leden. Ali Mercimek vertelt dat de gemeenschap elkaar individueel helpt. “Als iemand familie heeft waarbij het huis is ingestort, dan willen mensen bijdragen.” De stichting gaat ook collectief geld inzamelen. “Eerst willen we financieel helpen, daarna gaan we waarschijnlijk kijken naar kleding en voedsel.”

Toksöz wil het allerliefst het eerste vliegtuig naar Iskenderun pakken, maar dat kan nu niet. “Ik weet niet wat ik moet doen”, zegt hij. “Ik kan ook niet vierduizend kilometer gaan rijden.” Ayranci: “Je kunt niet meehelpen, want je zit zo ver weg. Het enige wat je kunt doen is solidair zijn.” Vereniging HTiB gaat vanavond in overleg met andere Turkse verenigingen in het land. Samen willen ze geld inzamelen. “Verder kun je niets. Je kunt alleen zorgen dat mensen die hun huis kwijt zijn een warme deken hebben.”

Acht familieleden overleden

Ook Ziad Alkamoua, een 32-jarige Amsterdamse student uit Syrië, werd vanochtend wakker in een nachtmerrie. Acht familieleden van hem kwamen al om door de aardbeving. “Het is één groot drama”, vertelt hij. “Overal op straat zijn huilende kinderen die hun ouders kwijt zijn, of gewonden die geen hulp krijgen.” Zijn broer en ouders zijn gelukkig wel veilig. “Ze zitten op een boerderij. Ik weet niet hoe alles gaat lopen, maar ik hoop op het beste.”

Burgemeester Halsema

De burgemeester reageerde op Instagram op de situatie in Syrië en Turkije. “Wat een verschrikkelijk leed en verdriet voor alle mensen die dit overkomt”, schrijft ze. “Ik leef diep met iedereen mee en wens hen heel veel sterkte.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *