Amsterdamse burgerinitiatief Wees Warmhartig haalt ruim half miljoen euro op

De 190euro-actie van de Amsterdamse vriendinnen Monique van Hoogstraten en Ineke van Tol heeft meer dan een half miljoen euro opgebracht. De twee lanceerden in november het burgerinitiatief Wees Warmhartig en riepen Amsterdammers op hun energiekorting te schenken aan minderbedeelden in de stad. En met succes: ruim 3.000 donateurs gaven meer dan 500.000 euro. 

“We zijn totaal overdonderd door het succes van onze actie”, vertellen de initiatiefnemers. Alle verwachtingen zijn overtroffen. Hun eerste mijlpaal in november was 30.000 euro. Dat bedrag werd vrij makkelijk en snel behaald. Ineke: “Dat was bemoedigend. Hoewel we niks te verliezen hadden, was het fijn dat mensen gehoor gaven aan onze actie.” 

Sneeuwbal 

De twee vriendinnen werden gaandeweg fanatieker en zetten zich in om het initiatief bekendheid te geven. Ineke: “Ik stond ermee op en ging ermee naar bed.” Monique noemt het succes van hun burgerinitiatief een ‘klassieke sneeuwbal’: “Zodra het balletje ging rollen, werd het alsmaar groter.” Groot aandeel in dit succes hadden de bekende Amsterdammers die het initiatief in hun netwerk deelden. Zo bracht onder anderen burgemeester Femke Halsema het initiatief onder de aandacht via Instagram. 

Teamwerk 

Hoewel ze zichzelf als ‘echte amateurs’ op dit gebied omschrijven, noemen ze wel een paar punten die het succes verklaren. Samen met grafisch ontwerper Jan Paul de Vries vormden de drie een hecht team. “We kunnen heel goed samenwerken en dat is heel belangrijk.” Als voorbeeld noemt Monique Black Friday, dat ze aangrepen voor een snelle actie. Dergelijke campagnes en aandacht in de media hadden groot resultaat, vertelt Monique: “Op dat moment zag je echt een piek in donaties.” 

Onvoorstelbaar 

Marita Tolman, directeur van deelnemende instantie Fonds Bijzondere Noden Amsterdam, is blij en dankbaar met het opgehaalde geldbedrag. Ze is onder de indruk van de initiatiefnemers. “Ze maakten er een soort sport van om een goed eindresultaat te bereiken en dat is fantastisch goed gelukt.” 

Met ook voor het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam een positief resultaat. Als streefbedrag had ze een verdubbeling van de donaties van vorig jaar gehoopt, zo’n 35.000 euro. “We zijn daar ver boven gekomen. Bij ons is er bijna 244.000 euro binnengekomen. Onvoorstelbaar!”

Volgens Marita heeft het initiatief Wees Warmhartig veel Amsterdammers iets belangrijks meegegeven: “De actie maakt zichtbaar dat er veel Amsterdammers zijn die het moeilijk hebben en dagelijks in de knel zitten.” Het is door deze actie dat deze ongelijkheid nu op een positieve manier zichtbaar is gemaakt.”

Toekomst 

Hoewel er op de website nog wel de mogelijkheid is tot doneren, stoppen Ineke en Monique met het actief promoten van de actie. “De aanleiding was de energiekorting, het momentum daarvan was in november en december.” Desondanks druppelen er de afgelopen dagen nog wat geldbedragen binnen. 

Maar stilzitten, dat doen de twee Amsterdamse vriendinnen allesbehalve. Ze zijn alweer bezig met een ‘volgend plannetje’. “Ter ere van de 750-jarige verjaardag van de stad willen wij weer iets opzetten. Dit keer niet met het doneren van geld, maar op een andere manier in het verbinden van arme en rijke mensen.” 

Ineke en Monique kijken met veel trots terug en zijn het over één ding unaniem eens: “We kunnen het iedereen aanraden: help je buurman, want dat helpt jezelf uiteindelijk ook.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *