Amsterdam vrijhaven voor internationale verzetsmedia “Hier adem je vrijheid”

Gevluchte journalisten uit onder andere Iran, Rusland en Sudan hebben in Amsterdam een thuis gevonden om mensen in hun moederland van onafhankelijk nieuws te blijven voorzien. 

Free Press Unlimited helpt deze bannelingen vaak op weg. Zo deden ze dat met het Iraanse radiostation Zamaneh, maar ook bij het Sudaneze Radio Dabanga, dat nu sinds drie jaar zelfvoorzienend is en ergens vanuit Amsterdam, om veiligheidsredenen wordt de precieze locatie niet bekend gemaakt, uitzendt.

“Amsterdam staat voor vrijheid, of voor vrijheden eigenlijk”, zegt Ibrahim Jadelkarim, journalist bij radio Dabanga. “Wij zijn gelukkig ook een categorie die mogen profiteren van die vrijheden in Nederland, in Amsterdam, en daarvoor zijn we erg dankbaar.”

Russische en Oekraïense vrije media zijn onlangs na inspanning van Derk Sauer neergestreken in het DPG-gebouw op Oostenburg. Van oudsher heeft Amsterdam een naam hoog te houden als het gaat om het vrije woord, in de 17e eeuw bijvoorbeeld al met de vrijheid van drukpers. 

“Amsterdam heeft echt een prachtige geschiedenis wat dat betreft”, zegt Ruth Kronenburg, directeur van Free Press Unlimited die ook verwijst naar Het Parool dat als verzetskrant tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond.

Maar wil Amsterdam echt de strijd aangaan met bijvoorbeeld Berlijn als dé internationale stad voor de vrije pers, dan is hulp vanuit de Stopera wel welkom. Huisvesting is ook voor deze organisaties een dure aangelegenheid.

Wat ook helpt is blijvende aandacht en solidariteit met deze journalisten die ver van huis hun leven blijven riskeren. “Ik vind dat echt fantastisch, je moet een heel nieuw bestaan opbouwen en toch blijf je je elke dag inzetten voor je landgenoten, zodat zij weten wat er echt gebeurt”, aldus Kronenburg. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *