Amsterdam Museum mag niet starten met verbouwing: rechter moet zich eerst over plannen buigen

Het Amsterdam Museum moet de plannen voor de verbouwing voorlopig uitstellen. Eerder vanochtend oordeelde de voorzieningenrechter dat de vergunning die het museum had verkregen pas gebruikt mag worden nadat de rechter uitspraak heeft gedaan over de verbouwingsplannen.

Die rechtszaak is aangespannen door Erfgoedvereniging Heemschut en de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). Zij verzetten zich al langer tegen de plannen van het Amsterdam Museum om het voormalige Burgerweeshuis te verbouwen, omdat ze van mening zijn dat er daarmee erfgoed verloren zal gaan.

Groen licht

De gemeente gaf in november nog groen licht voor de verbouwing. Maar daarvoor werd de aanvraag voor een vergunning meerdere keren afgewezen omdat er te weinig rekening was gehouden met de historie van het pand.

Omdat het museum ondanks de aangespannen rechtszaak al deze maand met de verbouwing wilde beginnen, besloten Erfgoedvereniging Heemschut en VVAB ook een aanvraag bij de voorzieningenrechter in te dienen.

Wachten

Die oordeelt nu dat de werkzaamheden uitgesteld moeten worden zolang het proces loopt. Omdat er met de verbouwing een onomkeerbare situatie zou ontstaan, moet het museum pas op de plaats maken, stelt de rechter. Daarnaast is de nood om te verbouwen niet zó hoog dat er per se deze maand mee begonnen moet worden. 

Een eerste zittingsdatum voor de rechtszaak moet nog worden bepaald, maar de rechtbank zegt ernaar te streven om in april te beginnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *