Amsterdam Light Festival is weer terug: “Hoop de verbeelding te prikkelen”

Nu de donkere wintermaanden weer zijn aangebroken, komt ook het Amsterdam Light Festival weer terug. Het kunstfestival bestaat dit jaar uit twintig lichtkunstwerken met het thema ‘Imagine Beyond’. “

Curator van het festival, Jin Choi, heeft het thema bedacht. “Na de twee jaar lang durende coronapandemie, vonden we dit het moment om weer samen te komen.” Choi hoopt dat mensen even kunnen stilstaan en nadenken bij de kunstwerken. “Even pauzeren om te kijken naar het verleden, naar alles om je heen, maar ook omhoog en voorbij onszelf. Beyond.

Gat in de lucht

Kunstenaar Gabriel Lester heeft met zijn kunstwerk een plekje in de expositie. ‘Hole in the sky’, heet het. “Het is een gat in de lucht, zoals we dat in Nederland kunnen springen”, zegt hij. Maar er zit ook meerdere poëtische ideeën achter volgens hem, die ook meer aan het thema gelinkt zijn. “Het is alsof je door een oog kijkt, vanuit je eigen perspectief in een ander perspectief.”

Choi, die dit jaar voor het eerst curator is, wil dit jaar een paar dingen anders doen. Zo wil ze dat sommige kunstwerken spelen met de elementen en weersomstandigheden. “De wind, de regen, de mist en het daglicht.” Dat ze wil dat de kunstwerken spelen met het daglicht is opvallend, omdat het festival ’s avonds pas oplicht. “Ik wil dat er ook overdag iets in de werken te zien is.”

Daarnaast wil ze dat het Amsterdammers aan het denken zet over hun eigen stad. Zo zijn er volgens Choi een aantal kunstwerken die verschillende monumenten en punten in Amsterdam verbinden. “Ik hoop dat mensen zich gaan afvragen wat de connectie is tussen de verbonden stukken.”

Hersengymnastiek

Lester heeft niet een specifieke wens over de gedachtegang van het publiek. “Ik ben niet aan het prediken, maar hoop wel de verbeelding te prikkelen. Een beetje hersengymnastiek, dat mensen lenig worden in hun gedachtes. Dat is denk ik goed voor hunzelf en de wereld.”

Het Amsterdam Light Festival begint officieel 1 december en de route is te lopen tot en met 22 januari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *