Amsterdam: laagvlieger op gebied van milieu, maar wel beste in mobiliteit

Amsterdam is heel veel, maar de gezondste stad van het land is het zeker niet. Dat blijkt uit onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. Zij deden onderzoek naar de gezondheid van 20 steden in Nederland. Wat blijkt? Amsterdam scoort erg slecht op het gebied van milieu en buitenruimte. Op mobiliteit scoort de stad wel het hoogst.

Arcadis categoriseerde de 20 steden op vijf gebieden: gebouwde omgeving, mobiliteit, buitenruimte, milieu en gemeenschap. Die vijf categorieën bepalen hoe ‘gezond’ een stad is. De onderzoekers keken bijvoorbeeld naar groen in de stad, fietsvriendelijkheid en wat er tegen hitte wordt gedaan. 

Amsterdam eindigde op de totale lijst als nummer 17. Daarbij scoort de stad het allerslechtst op milieu en werd het een-na-laatste op het gebied van buitenruimte en gemeenschap. De stad scoorde wel goed voor mobiliteit, als allerbeste zelfs, en op gebouwde omgeving. Alleen de steden Tilburg, Zaandam en Rotterdam scoren slechter. De gezondste stad van het land is Groningen.

Grootste vervuiler

Volgens de onderzoekers vervuilt Amsterdam het meest en heeft de stad een luchtkwaliteit waarin nog veel kan worden verbeterd. Daarnaast is Amsterdam niet echt gericht op het tegengaan van hittestress en is er veel geluidsoverlast. 

Ook de cijfers op het gebied van buitenruimte en gemeenschap zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven. Amsterdam biedt het minste groen ten opzichte van het aantal inwoners en de oppervlakte. De stad is ook niet een rustige enclave om te herstellen van stress en ook dé stad waar inwoners zich het minst veilig voelen. 

Positieve punten

In het rapport van Arcadis komt Amsterdam niet alleen maar slecht uit de verf. Op het gebied van mobiliteit is de stad nummer één. Dat komt vooral vanwege het uitgebreide openbaar vervoer in de stad en de focus op fietsen en wandelen die het college heeft. 

Amsterdam scoort ook goed op het punt gebouwde omgeving, een zevende plaats. Volgens de onderzoekers zijn de zorgvoorzieningen toegankelijk voor de meeste inwoners en zijn de voorzieningen goed bereikbaar. Op het hygiënische vlak scoort de stad dan wel weer slecht. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *