Amsterdam krijgt 12 miljoen euro van Rijk voor bouw flexwoningen

Voor de bouw van nieuwe flexwoningen krijgt de gemeente Amsterdam 12 miljoen euro van het Rijk. Dat laat minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vandaag weten. Het is de bedoeling dat de eerste 1.380 flexwoningen tegen het einde van het jaar opgeleverd zijn.

Van het geld kunnen er zo’n 1000 flexwoningen gebouwd worden. De gemeente had zelf al plannen om tussen de 2.500 en 3.000 van deze woningen te realiseren.

Flexwoningen zijn kleine woningen die makkelijk te verplaatsen zijn. Ze zijn bedoeld voor mensen die snel een huis nodig hebben. Het is de bedoeling dat ze tijdelijk de grote vraag naar woningen opvangen. Bewoners van flexwoningen krijgen op termijn een permanente woning aangeboden.

Locaties

De eerste 1.380 flexwoningen komen op Strandeiland (380 woningen), de Gaasperdammerstrook (680), de Appelweg (63) en Riekerhaven (257), laat een woordvoerder van wethouder Reinier van Dantzig (Wonen) weten. 

Het is de bedoeling dat de flexwoningen die nu gebouwd worden, 10 jaar op hun plek zullen blijven staan. De wethouder benadrukt dat de tijdelijke woningen ‘van hoge kwaliteit’ zullen zijn: “Niet in de laatste plaats omdat deze na de nu gevonden locaties elders geplaatst worden.” 

Verdeling

In Amsterdam kunnen mensen met urgentie, studenten, jongeren, en mensen met een zogenoemd ‘maatschappelijk beroep’ aanspraak maken op een flexwoning. Een derde van de huizen is voor statushouders.

Hoe de overige 67 procent wordt verdeeld, moet nog worden bepaald. Wel is duidelijk dat de verdeling van doelgroepen per locatie verschilt.

De eerste flexwoningen zullen eind 2023 worden opgeleverd. Veruit het grootste deel daarvan komt op de Gaasperdammerstrook, ter hoogte van het Brasapark in Zuidoost. Van Dantzig laat weten dat er nog met het stadsdeel moet worden besproken hoe de woningen in de wijk worden ingepast. 

Riekerhaven

De woningen die in de Riekerhaven komen te staan, moeten op termijn de containerwoningen die er nu staan vervangen. In november gingen er na een brand meer dan 100 woningen verloren op deze locatie.

Ook meldt de wethouder dat het bouwen van woningen op Strandeiland nog een ‘uitdaging’ is, omdat er op dit moment nog kabels en leidingen ontbreken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *