Ambtenaren die aannemers voortrokken na giften moeten gevangenis in

De rechtbank heeft drie voormalige ambtenaren vandaag celstraffen en een taakstraf opgelegd omdat ze aannemers een voorkeursbehandeling gaven nadat ze giften hadden ontvangen. Een 56-jarige oud-ambtenaar moet twee maanden de gevangenis in, een 58-jarige oud-ambtenaar zes weken en 68-jarige oud-ambtenaar moet 180 uur taakstraf uitvoeren. 

De drie hebben volgens de rechtbank ‘hun positie als ambtenaar bij de gemeente Amsterdam misbruikt om zichzelf te verrijken’. De twee oud-ambtenaren die de gevangenis in moeten hebben daarnaast hun ambtsgeheim geschonden. 

De 56-jarige oud-ambtenaar liet aannemers verbouwingen in de woning van zijn partner uitvoeren en accepteerde televisies, een Rolex-horloge en een Apple Watch. “Ook heeft hij zich laten fêteren op een exclusief etentje en is hij op kosten van een aannemer meegevaren op een partyboot. Als tegenprestatie heeft verdachte ook daadwerkelijk de bedrijven bevoordeeld”, schrijft de rechtbank in het vonnis. In vier jaar tijd kreeg hij meer dan 65.000 euro voordeel via verschillende aannemers. Het Openbaar Ministerie had eerder zeven maanden celstraf tegen hem geëist.

De tweede voormalige ambtenaar die een gevangenisstraf heeft gekregen heeft in vijf jaar tijd  ongeveer 37.000 euro aan voordeel gekregen. De rechtbank schrijft dat de 58-jarige man tijdens de zitting vooral verontwaardigd was over de manier waarop hij door de Rijksrecherche en justitie behandeld werd en dat hij geen zelfinzicht heeft getoond. 

In tien jaar tijd heeft de derde oud-ambtenaar 14.000 euro voordeel van aannemers gekregen. “Verdachte heeft daarmee zijn positie als ambtenaar misbruikt om zichzelf te verrijken en om kosteloos te genieten van boottochtjes, een etentje en golfpartijen”, schrijft de rechtbank. “Door hieraan mee te werken heeft verdachte het aanzien en het vertrouwen in de integriteit van de overheid ernstig geschaad.”

De oud-ambtenaren waren volgens de rechtbank op de hoogte van de giften die aangenomen werden. Ze zouden lijstjes hebben bijgehouden waarop bijvoorbeeld stond wat ze nog tegoed hadden.  Uit verschillende e-mails blijkt dat de ambtenaren elkaar ook in de gaten hielden om te voorkomen dat de een meer zou krijgen dan de ander.

Voorwaardelijke straffen

De 56-jarige oud-ambtenaar werkt nu als zzp-er in dezelfde branche. De rechtbank houdt rekening met herhalingsgevaar en legt hem daarom naast de twee maanden celstraf ook een voorwaardelijke celstraf van een maand op. Die straf moet hij uitzitten als hij weer de fout in gaat. De 58-jarige man werkt inmiddels als zzp’er voor een gemeente in het Noorden van Nederland. Hij krijgt naast de zes weken celstraf een voorwaardelijke celstraf van twee weken.

De 68-jarige verdachte is inmiddels gepensioneerd en krijgt daarom geen voorwaardelijke straf. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *