Alvast binnenkijken bij de nieuwe ondergrondse fietsenstalling aan IJzijde CS

Op woensdag 22 februari gaat de nieuwe ondergrondse fietsenstalling aan de IJzijde van het Centraal Station open. Hier is plek voor 4000 fietsen. Het Verkeer krijgt de primeur om de gloednieuwe stalling te bekijken. 

Samen met omgevingsmanger Rob Gordijn lopen we de nieuwe fietsenstalling binnen. Een enorme ruimte, brandschoon en enkel gevuld met fietsenrekken. Op de achtergrond draait de muziek al en op de schermen zijn de vertrektijden van treinen te zien. 

Gordijn, die sinds  de start van de werkzaamheden in 2021 betrokken is bij het project, is trots op het eindresultaat. ”Het is een luxe uitvoering van een fietsenstalling geworden.” De bouw van de stalling is een uitdagend project geweest, legt hij uit. ”We hebben hem gebouwd in het IJ over de Noord-Zuidlijn.”

Om dat voor elkaar te krijgen is de fietsenstalling niet ter plekke gebouwd maar in drie losse delen op een locatie in het Westelijk Havengebied. ”Die losse delen zijn vervolgens over het water getransporteerd naar de locatie achter het Centraal Station en daar aan elkaar gemaakt.”

Van deze prefabricatie is niks meer terug te zien behalve een aanwijzing op de grond voor de oplettende Amsterdammer. 

4000 fietsen

De fietsenstalling heeft plek voor 4000 fietsen. Er is ook rekening gehouden met fietsen met een kratje voorop of een kinderzitje, laat Gordijn zien. De fietsenrekken met de blauwe handgrepen hebben meer ruimte. Er is in de stalling geen plek voor bakfietsen en fatbikes. Die kunnen terecht bij de stalling Stationsplein Oost.

IJboulevard

Woensdag 22 februari gaat niet alleen de nieuwe fietsenstalling open maar ook het gebied boven de grond, de IJboulevard. “De laatste werkzaamheden worden hier nu nog uitgevoerd en dan moet de boulevard de plek worden waar mensen kunnen wandelen en genieten van het uitzicht”, legt omgevingsmanager Janine van Arnhem uit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *