Agenten bezorgd over relschoppers met zwaar vuurwerk: “Wachten op ernstige ongelukken”

Het zware vuurwerk dat na de WK-wedstrijden van het Marokkaanse elftal werd afgestoken op het Mercatorplein in West levert zeer gevaarlijke situaties op voor de politie. Dat zeggen politievakbonden tegen AT5. 

Gisteravond was het weer raak . Op beelden is te zien dat zelfs de commandowagen van de ME, waar vanuit de politie opriep dat iedereen het Mercatorplein moest verlaten, bekogeld werd met vuurwerk. “Dit zijn gewoon taferelen waar je denkt, we moeten er straks uit, wat krijgen we straks naar ons kop geslingerd”, zegt Fred Driessen van vakbond ANPV.

Driessen was in het verleden zelf groepscommandant bij de ME. Hij omschrijft het zware vuurwerk op het Mercatorplein als ‘explosieven’. “Het is afwachten tot er echt ernstige ongelukken gaan gebeuren. Dat is waar heel veel collega’s heel bang voor zijn. Dat ze door zo’n vuurwerkbom blijvend letsel zullen krijgen en mogelijk invalide zullen raken.”

Maarten Brink van vakbond ACP zegt dat het schokkend is hoe makkelijk er met zwaar en illegaal vuurwerk naar politiemensen wordt gegooid.Dit is levensgevaarlijk en kan nog eens leiden tot vreselijk letsel of erger. Illegaal vuurwerk is een groot probleem. Daarnaast vindt de ACP het ontzettend triest om te zien hoe, in dit geval voetbal, door relschoppers aangegrepen wordt om de openbare orde op grove wijze te verstoten. Het is te hopen dat velen aangehouden en vervolgd zullen worden.”

Ook gisteravond moest de politie vanwege het gevaar van klapbanden bij de Nederlandse waterwerpers gebruik maken van Duitse waterkanonnen, die door Duitse agenten bediend worden. “Eigenlijk is het triest”, erkent Driessen. “Maar toch wel mooi dat het kan. En voor de collega’s is het heel fijn dat ze de back-up hebben van de waterwerper. Omdat een waterwerper meer kan doen dan dertig man op een linie.”

Voor de inzetten tijdens de wedstrijden van het Marokkaanse elftal moesten agenten uit het hele land komen. De Mobiele Eenheid is geen voltijdsfunctie, maar iets dat politiemensen naast hun gewone werk doen. Driessen vreest dat de grote inzet tijdens de wedstrijden van het Marokkaanse elftal daarom ervoor kan zorgen dat er op andere momenten minder politie op straat is en dat er minder onderzoeken worden uitgevoerd. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *